Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. zemská klubová výstava Durynska

7. 11. 2012

K článku se vztahuje stejnojmenné fotoalbum!

Ve dnech 3. a 4. 11. 2012 jsem na pozvání přítele chovatele kuních králíků z Durynska navštívil jejich 10. „Thüringen Clubschau“.  Hlavním cílem mé cesty bylo vyzvednutí páru siamských žlutých, které mi laskavě zajistil známý specialista na tato plemena a autor odborných publikací, Joachim Kapp. Dovolte proto několik poznámek a informací k výstavě, která je každoročním svátkem durynských chovatelů.

Výstava se konala v krásné a přívětivé výstavní hale „Werk ohne Namen“ v Sömmerdě (obr.1). Celkem bylo vystaveno 932 zvířat od obrů až po zakrslíky. Pohled do výstavní haly je na obr. 2 a 3.

Pro vítěze jednotlivých kategorií byla připravena řada hezkých cen (obr.4). V soutěži durynských klubů zvítězili Rexaři před trojicí klubů chovatelů novozélandských, vídeňských a stříbřitých králíků. Z jednotlivých zemských klubových mistrů stojí za zmínku kolekce durynáků  Rolanda Jüngera (386,5b), ze které jsem urval nejlepšího samce a vítězná kolekce kuních hnědých Thomase Seidewitze (384,5b), ze které jsou rovněž 1,1 v mé králíkárně. Členům klubu známý přítel Joachim Kapp se stal klubovým mistrem ve velkých (382b) i malých modrých kunách (385,5b).

Co se týká našich plemen, bylo zde 48 ruských, 28 kuních hnědých a 16 modrých. Bídné to bylo se siamáky – vystaveni byli pouze 4 žlutí v nijak oslňující kvalitě a 4 modří (Andreas Hofmann) – ti již byli mnohem lepší v typu a nejlepší z nich – 97b sameček je rovněž v mém vlastnictví (obr. 5). V ruských byla nejlepší kolekce Franka Kürstena (386,5b).  Sken části katalogu s našimi plemeny – včetně jmen adres a telefonů vystavovatelů je na obr. 6,7,8.

A tak, i když jsem jel 700 km pro žluté siamy, odjel jsem s úplně jinými zvířaty. Výstava však byla nádherná, bylo se na co dívat. Jen škoda, že počasí moc nepřálo a tak krás historického městečka, rodiště vynálezce pušek jehlovek (zadovky) Johana Nikolause von Dreyse, které kdysi jako první použila pruská armáda, jsem si moc neužil. V každém případě se ale příští rok na tuto akci chystám znovu.

                                                          RNDr. Jiří Břoušek