Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika plemen kuní, ruský, siamský

 

Nové standardy  plemen  2020:   Standardy plemen Ku-Kubí-R-Si na klubový web od ÚOK CHK.pdf

Tato plemena jsou geneticky příbuzná a řadí se mezi plemena malá. Ideální hmotnost jedince je 2,50 - 3,25 kg (Ku, Si), resp. 2,30 - 3,00 kg (R).

 

 

 

 

ObrazekKuní (Ku)

Barevné rázy: kuní hnědý (Kuh), kuní modrý (Kum), kuní bílopesíkatý hnědý (KuBíh), kuní bílopesíkatý modrý (KuBím)

Tělo je mírně zavalité s kratšími, středně silnými končeninami. Hlava je krátká, krk téměř neznatelný. Uši dosahují délky 9 - 10 cm. Srst je velmi hustá, má svělehnědou, resp. světlemodrou barvu. Kuní znaky tvoří tmavý hřbetní pruh, tmavé zbarvení uší a nosní maska. Dále k nim patří tmavé zbarvení očních kroužků, pírka a končetin, tmavé skráňové skvrny a světlá čelní partie, která se nazývá zrcadlo. Barva očí je hnědá, resp. šedomodrá, v obou případech se světélkující karmínovou panenkou. Drápky jsou tmavě rohovité.



ObrazekRuský (R)

Barevné rázy: ruský černý (Rč), ruský modrý (Rm), ruský havanovitý (Rhav)

Tělo je mírně zavalité, avšak s jemnějšími končetinami. Hlava je široká, krátká a dobře klenutá, u samic jemnější. Délka uší je asi 9 cm. Základní barva je čistě bílá, kresba se skládá z kresby hlavy (nosní maska, uši) a ostatního těla (končetiny, pírko). Barva kresby je černá, modrá či havanovitá. Barva drápů je tmavě rohovitá až černá. Oči jsou červené s karmínovou panenkou.

 

 

 

 

ObrazekSiamský (Si)

Barevné rázy: siamský žlutý (Siž), siamský modrý = isabella (Sim)

Typ siamského králíka odpovídá typu kuního králíka v těle i hlavě, včetně uší 9 až 10 cm dlouhých. Barva krycího chlupu je světle nažloutle šedá (Siž), resp. slonovinová až krémová s lehkým modrým nádechem (Sim). K siamským znakům patří tmavší partie (zátylek, lopatky, hřbetní pruh; intenzivněji maska, uši, končetiny, svrchní část pírka), čelní zrcadlo a skráňové skvrny. Oči jsou hnědé, panenka výrazná. Drápy jsou rohovité.



Srov. ZADINA, Josef. Vzorník plemen králíků. ČSCH, 2003.